Qita reflexmassages gezondheidszorg

Wereldwijd zetten steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen complementaire zorg  in waaronder massages, mindfulnes en meditatie. In de Verenigde Staten en Canada is complementaire zorg op grond van toegenomen bewijsvoering steeds meer geïntegreerd in de reguliere zorg en spreekt men inmiddels van ‘complementary and integrative medicine’ (CIM). Reflexzone massages dragen bij in het verminderen van pijnklachten, gevoelens van onrust, angst en stress. Ook slapen patiënten beter in de voor hun onbekende omgeving.

Onderzoeken effect van reflexzone therapie

Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die het effect van reflexzone therapie  ondersteunen. Zo laat een recent onderzoek in Israel zien dat aanvullende voetreflexbehandeling goed werkt bij radiotherapie voor borstkanker patiënten. Onderzoekers concluderen dat reflexologie een gunstige invloed heeft op kwaliteit van leven, de slaap en de vermoeidheidsniveaus bij borstkankerpatiënten die een radiotherapie behandeling krijgen. (Tarrasch et al., 2017).Op het onlangs gehouden Europese Congres voor Integrale Geneeswijzen in Barcelona presenteerden artsen van het Israëlische Bnai Zion Medical Center de interimresultaten van het onderzoek. Hieruit blijkt dat patiënten die een voetreflexbehandeling ondergaan voordat ze worden geopereerd, zich minder angstig voelen. Angst voorafgaande aan de operatie hangt samen met een slechter herstel na de operatie. Het is daarom belangrijk om het welzijn van de patiënt preoperatief te verhogen. Er zijn nog meer onderzieken gedaan, vooral naar het effect van reflexzone therapie op patiënten met kanker, lees hier meer.

Reflexzone massage in ziekenhuizen

In Nederland wordt in bijna alle ziekenhuizen massage ingezet voor het laten ontspannen en sneller herstellen van patiënten. Voetreflex massage wordt ook steeds meer toegepast zoals  op de neurologieafdeling van het Jeroen Bosch ziekenhuis. De resultaten werden door de afdeling en de patiënten als zeer positief ervaren. Zo gaf het personeel aan dat de patiënten veel rustiger waren, beter sliepen en minder belden naar de verpleging. Ook wordt in het Erasmusziekenhuis regelmatig reflexzone massages ingezet bij patiënten. De Qita reflexzone massages voor ziekenhuizen zijn vooral gericht op ontspanning, beter slapen, verminderen van angst en een sneller herstel van de patiënt.  Uiteraard kan de massage aangepast worden aan de wensen van het ziekenhuis en de patiënt. Wij denken graag mee over een mogelijke opzet.

Reflexmassage in zorginstellingen 

In zorginstellingen in Nederland helpt reflexzone massages bij ontspanning en het verminderen van negatieve emoties zoals angst – en depressieve gevoelens. Reflexzone massage wordt ook toegepast bij dementerende ouderen. Zo heeft een Qita therapeut zich een jaar ingezet bij Thebe. Iedere maand werd reflexzone massage ingezet om dementerende ouderen te laten ontspannen.  De reflexmassages verminderen pijnklachten, gevoelens van onrust, angst en stress.

Aanvullende dekking van de zorgverzekeringen 

De Qita reflexzone therapeutische behandelingen vallen onder de aanvullende dekking van de zorgverzekeringen. Alle Qita therapeuten zijn aangesloten bij een beroepsvereniging  zoals VNRT, bij  RBCZ en staan vermeld  in de Zorggids.

Wij hebben deze dag met voetreflex massage voor onze patiënten als heel positief ervaren. De patiënten hebben er heel erg van genoten en wij als verpleging daarbij ook. Heel veel dank voor jullie liefdevolle en rustige behandeling van onze patiënten.

Neurologie afdeling Jeroen Bosch ziekenhuis