Verschil tussen bedrijfsmassage en reflexzone massage

Bij Qita krijgen wij vaak de vraag te horen, wat is een reflexmassage en wat is het verschil met een bedrijfsmassage of stoelmassage? In dit artikel willen we dit zo goed mogelijk toelichten.

Bedrijfsmassage of stoelmassage

stoelmassage

stoelmassage

Een klassieke bedrijfsmassage is gericht op ontspannen door het masseren van de rug- en nekspieren. Er wordt vaak gewerkt met technieken als wrijven, strijken, schudden en drukken. De spieren krijgen even rust na het langtijdig in dezelfde houding achter je bureau zitten. Vaak wordt een bedrijfsmassage op een stoel gegeven, de stoelmassage.  De duur is gemiddeld 20 minuten en de meeste mensen ervaren het als prettig en ontspannend.

Reflexmassage (of reflexzone massage)

De reflexzone massage is een (drukpunt-) massage op verschillende reflexzones van het lichaam waaronder de handen, voeten, benen en oren. De meest gebruikte massage vorm is voetreflex massage. Door het masseren van de reflexzones wordt invloed uitgeoefend op de lichaamsdelen en organen die met de reflexzones in verbinding staan. De reflexmassage ook wel reflexologie genoemd is een hele oude massagevorm. De oudste bewaard gebleven bronnen zijn muurschilderingen uit 2330 voor Christus. Naast de Egyptenaren gebruikte ook de Chinezen reflexologie.  Reflexologie kan bij iedereen worden toegepast. Zowel bij gezonde als bij zieke mensen. Bij gezonde mensen werkt het stimulerend en preventief. Bij zieke mensen kan het een genezingsproces bevorderen en symptomen verminderen. Reflexologie is altijd rustgevend en ontspannend. Het neemt de stress weg, zorgt voor meer energie en activeert het zelf genezende vermogen van het lichaam. Lees meer over reflexmassages.

reflexmassage

Reflexmassage

Is de ene massage beter dan de andere?

Vanuit onze achtergrond zal het je niet verrassen dat wij heel enthousiast zijn over reflexzone massages. Maar alles heeft zijn plek en het is ook vaak persoonlijk.  Het is zeker interessant om beide type massages aan te bieden aan werknemers of af te wisselen. Al met al bieden bedrijfsmassages en reflexzone massages een win-win situatie voor iedereen. De werknemer raakt zijn of haar stress kwijt tijdens een massage en kan met meer ontspannen collega’s samenwerken, de werksfeer verbetert. Ook blijkt uit onderzoek dat de werknemers het zeer waarderen dat de werkgever dit aanbiedt waardoor hun motivatie toeneemt en zij met meer plezier naar hun werk gaan. Voor de werkgever geldt dat de werknemers beter in hun vel zitten en er een meer ontspannen sfeer op de werkvloer is. Zij kunnen beter omgaan met werkdruk en melden zich minder vaak en minder lang ziek, het verzuim neemt af. Dit alles verbetert de effectiviteit en verlaagt de kosten op arbeid. Als laatste voordeel kan ook nog de fiscale aftrekbaarheid genoemd worden van zowel de klassieke bedrijfsmassages als de reflexzone massages. Genoeg redenen dus om bedrijfsmassages en reflexmassages in te zetten in het bedrijfsleven.

Extra bij Qita reflexmassages

De Qita reflexzone massage combineert de Chinese reflexologie met de westere reflexologie, the best of both worlds. Naast de reflexzones nemen wij ook meridianen en acupunctuurpunten mee in de massage, ook wel acupressure genoemd. Dit is een Traditionele Chinese geneeswijze (TCM) geënt op acupunctuur waarbij drukmassage op de meridiaanpunten beoefend wordt. Door het activeren van deze energiepunten wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam extra bevorderd.

Verschil reflexmassage en reflextherapie

Een reflexmassage kan net als een stoelmassage of een klassieke bedrijfsmassage ingezet worden voor ontspanning en stress reductie. Reflexmassage geeft nog als extra pluspunt dat het ook de vitaliteit en gezondheid verbetert. Het verschil met reflextherapie ligt in het specifiek oplossen van een klacht zoals een burn-out, psychische klachten, vermoeidheid, hoofdpijn spijsverteringsklachten etc. In dit geval wordt een behandeltraject gestart met minimaal 6 behandelingen gericht op het verminderen of oplossen van de klacht. De therapeut geeft dan ook aanvullende lifestyle en voedingsadviezen.

In onderstaande tabel zijn de verschillen tussen klassieke bedrijfsmassage of stoelmassage, reflexzone massage en reflexzone therapie weergegeven.

 • Klassieke bedrijfsmassage
 • Meestal massage stoel
 • Gemiddeld 20-25 min
 • Masseren van rug- en nekspieren
 • Voor ontspanning en stress reductie
 • Reflexzone massage
 • Massage tafel
 • 30-45 min
 • Masseren van reflexzones op de voet, been, arm of hoofd, eventueel met meridiaanbanen/punten
 • Voor ontspanning, stress reductie en verbeteren van de vitaliteit/gezondheid
 • Reflexzone therapie
 • Massage tafel
 • 45-60 min
 • Masseren van reflexzones op de voet, been, arm en hoofd, eventueel met meridiaanbanen/punten
 • Voor ontspanning, stress reductie, vitaliteit en het behandelen van specifieke klachten. Behandelplan met inzichten uit westerse, Chinese en natuurgeneeskunde, inclusief lifestyle- en voedingsadvies. Gemiddeld 6-8 behandelingen.